De website www.zonnepanelen-nieuws.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Zonnepanelen en asbest

Het is goed om bekend te zijn met de regeling asbest eraf en zonnepanelen erop. Het is een regeling welke vooral voor boerenschuren gebruikt wordt. Eigenlijk zou de regeling in 2015 aflopen, maar de meeste provincies hebben besloten om de regeling door te laten lopen in 2016. Dit kan tot het geld op is in het potje voor deze subsidie. Het is goed om te zien hoe boeren en andere bedrijven subsidie krijgen om hun asbest daken (dat zijn het meestal) te vervangen voor nieuwe daken met daarop zonnepanelen. Het is een geweldige actie. Van een dak wat slecht is voor de gezondheid van de mensen wordt het veranderd naar een dak wat duurzame energie oplevert. Een geweldig initiatief waarbij we blij zijn dat het wordt voortgezet.

Heb jij nog asbest op het dak?
Natuurlijk kun je ook besluiten om zonder gebruik te maken van deze subsidie regeling (er worden wel eisen aan gesteld natuurlijk) met een wat kleiner dak hetzelfde te doen. Als je weet dat je asbest in je dak hebt dan kun je ervoor kiezen om een bedrijf dit te laten verwijderen. Vervolgens zal een ander bedrijf er zonnepanelen op kunnen plaatsen.

Wat wel eens misging!
Om nog even terug te komen op de regeling asbest eraf en zonnepanelen is het goed om te weten dat er ook wel eens wat mis ging. Boeren kregen namelijk eerst subsidie om zonnepanelen te plaatsen. Toen hebben ze deze op de daken met asbest geplaatst. Later moest alles er weer af om het asbest alsnog te verwijderen. In 2024 wordt het trouwens allemaal nog wat scherper benaderd.

Asbest verwijderen
Wanneer er asbest in je woning voorkomt is het belangrijk om het asbest te verwijderen. Kies ervoor om het asbest op de juiste manier weg te halen. Asbest verwijderen is belangrijk en goed. De risico’s van asbest zijn namelijk erg groot. Het is belangrijk om te weten dat het vooral de stofdeeltjes van het asbest schadelijk zijn. Ze gaan in de longen zitten en groeien hier uit tot schadelijke gezwellen in je lichaam.

Wie kan het asbest verwijderen
Er zijn verschillende mogelijkheden om het asbest weg te halen. Het is mogelijk, dat je het asbest zelf gaat verwijderen. Ook is het mogelijk om een bedrijf hierbij in te schakelen. Als je het asbest zelf gaat verwijderen dan is het belangrijk om stil te staan bij de risico’s, de procedures en ook hoe je het kunt afvoeren op de juiste manier. Het is belangrijk om over het juiste gereedschap te beschikken en ook over de juiste beschermende kleding. Vooral een bescherming van de luchtwegen is essentieel.

Een professional inschakelen
Het is goed om niet uit te sluiten om het asbest door een professional te laten verwijderen. Het is belangrijk en goed om te kijken wat de kosten zijn. Door meerdere offertes op te vragen bij verschillende bedrijven is het mogelijk om te zien wat je moet investeren om het asbest te laten verwijderen. Kijk naar de mogelijkheden om en vergelijk het met de kosten welke je zou maken om het zelf te doen. Weet dan ook dat je geen garanties krijgt (wanneer je het zelf doet) en alles zelf moet bedenken en uitvinden. Een professional is er iedere dag mee bezig en zal precies weten wat er moet gebeuren en ook wanneer.

Bron: www.asbest-subsidies.nl