De website www.zonnepanelen-nieuws.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Zonnepanelen voor Paramedisch Centrum in Oosterbeek

OOSTERBEEK – Paramedisch Centrum in Beweging aan de Wilhelminastraat in Oosterbeek heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Sinds augustus zijn er 74 zonnepanelen op het dak geplaatst, die tot nu toe 2.146 kilowattuur hebben opgeleverd en 1216 kilogram vermeden uitstoot aan CO2. Dat is te lezen op het paneel dat vrijdagmiddag in de hal van het praktijkgebouw werd onthuld door wethouder Pieter van Lent, die natuur in zijn portefeuille heeft.

door Jet Kooderings

Dit paneel maakt de cliënten duidelijk wat zonnestroom doet. De zonnecentrale is niet afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht, maar reageert op daglicht, uiteraard wordt in de zomer meer stroom opgewekt dan in de winter. De gemeente is blij met het initiatief van het Paramedisch Centrum, omdat de gemeente de CO2 uitstoot graag zodanig wil miniseren dat er aan de Europese richtlijnen wordt voldaan.
Eerder al gingen de biologische boerderij Veld en Beek, het Dorenweerd College en de veerpont tussen Oosterbeek en Driel over op het gebruik van zonne-energie. Naar verwacht zullen de 74 zonnepanelen op het dak van het Paramedisch Centrum tweederde van de jaarlijkse hoeveelheid elektriciteit leveren.

Met het duurzaam maken van het centrum is twee jaar geleden al een begin gemaakt, want bij de verbouwing die toen plaatsvond is een Warmteterugwinningsinstallatie geplaatst, die in de winter instromende lucht verwarmt en in de zomer de instromende lucht verkoelt. Maar fysiotherapeut Hans van Berlo wilde meer en verdiepte zich in de subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen. ,,Dit pand geeft ons veel energie, maar verbruikt ook veel, zo’n 30.000 kilowattuur per jaar. Daarvan hopen we 20.000 kilowattuur zelf te kunnen leveren”, legt Van Berlo uit.

Met de investering voor zonnepanelen is een behoorlijk bedrag gemoeid, ongeveer 28.000 euro, waarvan ongeveer 11.000 euro via subsidies is terug te krijgen. ,,We hopen de investering in een jaar of zeven, acht te kunnen terugverdienen”, aldus een uiterst tevreden Hans van Berlo. Alle gebruikers van Paramedisch Centrum in Beweging zijn blij met de nieuwe energievoorziening, want behalve aan veertien fysiotherapeuten biedt het gebouw ook onderdak aan logopedie, Buurtzorg, een bedrijfsarts, een homeopaat, Tai Chi, kinderpsychologen, prikpost en echo onderzoek van de SHO.

Bron: http://www.hoogenlaag.nl/lokaal/zonnepanelen_voor_paramedisch_centrum_in_oosterbeek_2769379.html